Nucile

Deși tradiționale la români (mai ales de Sărbătorile de iarnă), nu prea suntem noi obișnuiți cu consumul frecvent al acestor semințe uriașe. Poate doar copiii pe la țară mai mănâncă nuci crude sau turiștii, câte un păhărel, când merg la munte.

Totuși, nucile sunt alimente foarte bogate în nutrienți de tot felul, fiind consumate de oameni din cele mai vechi timpuri. Ele conțin 65% uleiuri (cunoscutele grăsimi omega-3 și omega-6), proteine, glucide (din care jumătate sunt fibre), calciu, fier, cupru, fosfor, mangan, vitaminele B6, B9, E și alți antioxidanți, dintre care unii foarte rari, dar cu proprietăți benefice demonstrate.

Prin urmare, compoziția nucilor le face să fie niște arme potrivite în lupta împotriva bolilor cardiovasculare, nervoase și chiar împotriva cancerului. Studii observaționale au făcut legătura dintre consumul cu regularitate al nucilor și riscul scăzut de cancer de colon și de prostată. Mai mult chiar, studiile de laborator au arătat că nucile inhibă creșterea tumorilor de sân, prostată, colon și rinichi.

Cele mai la îndemână metode de creștere a consumului de nuci:

  • sub formă de gustare (cât încape în două mâini);
  • adăugate la salate;
  • în cerealele de la micul dejun;
  • în borcanul de miere;
  • în mâncărurile gătite.

!! Câteva îndemnuri

   • Asigurați-vă că nucile nu au miros rânced sau de mucegai;
   • Cel mai sănătos mod de a ne hrăni este cel în care variem alimentele, astfel încât mesele să nu fie monotone și să beneficiem de toate substanțele hrănitoare și protectoare sădite în natura comestibilă ce ne înconjoară;
   • Optați, după posibilități, pentru alimentele cultivate în regim ecologic, pentru a fi siguri de efectele benefice ale acestora și pentru a evita efectele nocive ale substanțelor chimice utilizate din plin în agricultură, zootehnie, industria alimentară.

Surse bibliografice

http://www.healthline.com/nutrition/foods/walnuts#section1

http://www.webmd.com/breast-cancer/news/20090421/walnuts-fight-breast-cancer

http://www.aicr.org/enews/2016/07-july/enews-nuts-and-lower-cancer-risk.html

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top